De taal van het onderbewuste

De taal van het onderbewuste

Door Anita Ozephius, NLP Trainer & coach

De taal van het onderbewuste

Als je Nederlands praat tegen een Oostenrijker zal hij niet alles begrijpen wat je zegt. Ook al heeft hij de beste bedoelingen je te begrijpen, zijn reactie zal niet helemaal beantwoorden aan jouw verwachting. Als je dan een cursus Oostenrijks voor beginners gaat volgen dan is het resultaat van je communicatie duidelijk meer in de richting van wat je verwacht.

Zo kent je onderbewuste ook een eigen taal, die is best eenvoudig en bestaat voornamelijk uit beelden, gevoelens en geluiden. Als je je onderbewuste wil aanspreken moeten deze drie congruent zijn of overeenstemmen. Dan wordt het mogelijk om een doel te bereiken. Dan kun je het beste visuele, auditieve en kinestetische woorden gebruiken. Bijvoorbeeld de beelden beschrijven, de geluiden en woorden benoemen en de primaire gevoelens als warmte of prikken benoemen en de metagevoelens als verdriet of geluk benoemen. Door dit te benoemen kan je de ervaring beleven van het bereiken van je doel alsof het op dat moment zo is. Zo zet je de eerste stap op weg naar je doel. Als dit congruent is, dus helemaal goed voelt en er goed uitziet en ook nog helemaal goed klinkt staat er vanuit je onderbewuste niks meer in de weg om je doel te bereiken.

Het onderbewuste “spreekt”met het bewuste voornamelijk met lichamelijke gewaarwordingen. Dit is herkenbaar als signalen waar je misschien tot nu toe nog niet veel aandacht aan schonk. Als je die signalen leert herkennen geeft het je informatie.

Je kunt dit vergelijken met het signaal van pijn. Dat is zeker een signaal van je onderbewuste dat je is opgevallen. Het kan zijn dat je dat signaal niet zo hebt geïnterpreteerd en alleen ervoor zorgde dat de pijn zou stoppen door je hand weg te trekken als het te heet wordt of een pijnstiller te slikken. Het wegtrekken van je hand bij een warmtebron is trouwens ook onbewust. Het koelen met water daarna is een bewust proces. Daarmee is de kous af dacht je misschien tot nu toe. Het nagaan wat je onderbewuste voor informatie wilde delen met dit signaal zou je hele relevante informatie kunnen opleveren.

Wil jij meer weten over het onderbewuste en NLP?  Kom naar de gratis workshop!

De taal van het onderbewuste