December 2020

December, de feestmaand van een crisisjaar. Hoe ga je daarmee om? Er zijn twee mogelijkheden. Je kan kijken naar alle maatregelen die zijn afgekondigd door de regering. Helemaal geen slecht idee, dan weet je waar je aan toe bent. Maar dan?  Dan is het zaak dat je in mogelijkheden gaat denken en niet aan belemmeringen. Belemmeringen brengen je in een sombere gemoedstoestand en dan ga je als een neerwaartse spiraal naar een plek waar je eigenlijk helemaal niet wil zijn.

Stel de maatregelen maken het je nog lastiger dan dat het al is. Gebruik dan je creativiteit om rekeninghoudend met die maatregelen er toch het beste van te maken. Die wijsheid kreeg ik vandaag te horen van een leerling die thuis zit vanwege een mogelijke coronabesmetting. Geeft niet hoor juf, we maken er gewoon het beste van. Online lessen zover mogelijk en kijken naar de dingen die wel lukken. Dat zijn hele wijze woorden.

Het excuus ” ik ben helemaal niet creatief genoeg om oplossingen te bedenken” kan je hiervoor niet gebruiken. Dat noem ik een overtuiging. In dit geval zelfs een belemmerende overtuiging. Als ik je dan vraag stel:” is er een situatie waar jij een hele creatieve oplossing voor hebt kunnen bedenken (los van de crisissituatie)”, dan komen de succesverhalen.

Iedereen heeft 2 hersenhelften, het linker gedeelte bevat het vermogen om logisch te redeneren (kijken naar de maatregelen van de regering), hier structuur in aan te brengen etc. Onze rechterhersenhelft bevat meer ons gevoelsleven en daar zit ook onze creativiteit.  Iedereen heeft beide hersenhelften en is dus in staat zijn creatieve kant aan te wenden.

Dat geeft je handvatten om alle mogelijke oplossingen te zien. Je wordt niet tegengehouden door de logica van die linkerhelft. Het “probleem”  van andere invalshoeken bekijken en er op vertrouwen dat er altijd een oplossing is en dat jij het vermogen bezit om die oplossing te vinden dat is de juiste weg.

Met deze tips willen trainers en assistenten van het Tarazat Instituut u hele fijne feestdagen wensen.

 

 

 

 

December 2020 Hoe om te gaan met de maatregelen