Een grote stap op weg naar balans en flexibiliteit

2015-07-Life-of-Pix-free-stock-photos-yoga-rocks-mountains-juliacaesar

“More family time”
Eerst was er Paul Ryan, de nieuwe voorzitter van “the House”. Hij wilden zijn nieuwe baan maar op één voorwaarden aanvaarden. Hij zou het alleen doen als hij niet hoefde te reizen en dus meer tijd met zijn familie kon doorbrengen. Toen was er Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, die zei dat hij langere verlof periodes ging opnemen, om bij zijn nieuwe en groeiende familie te zijn. Vervolgens kondigde Netflix een jaar lang betaald ouderschapsverlof beleid aan. Een paar andere tech bedrijven volgden de leiding van Netflix en kondigde een soortgelijk beleid aan. Mensen met zowel grote en kleine banen gaan trouwen, krijgen baby’s en nemen beslissingen op basis van wat het beste is voor hun familie – het is een trend.

Er was geen besluit of executive order. Er was geen dramatische gebeurtenis die de wereld schokte naar nieuwe perspectieven. Buitenaardse wezens of de nieuwe Star Wars film waren niet betrokken. De trend van meer balans ontwikkelt al jaren, maar pas onlangs het omslagpunt waar het nu van cruciaal belang voor individuele en succes van de organisatie raken.

Verschillende factoren werden aangekondigd om de stijging van de flexibele werkplek te laten gebeuren. Deze nieuwe trend komt niet van het nieuwe beleid van een grote beursgenoteerde organisatie, maar dit komt doordat mensen flexibiliteit willen. Sterker nog, ze eisen het. Werkplek flexibiliteit is niet nieuw, het is gewoon een omslagpunt bereikt en zal nog belangrijker worden in 2016. Hieronder worden slechts enkele van de redenen beschreven.

De eindeloze zoektocht naar talent: Organisaties hebben steeds meer problemen de juiste mensen te vinden voor de openstaand vacatures. Onderzoek laat zien dat we gemiddeld 47 uur per week werken. 40 uur per week werken is al lang voorbij terwijl velen verlangen naar de vier uur durende werkweek. De meeste managers vandaag de dag verwachten medewerkers om e-mail te checken en beschikbaar zijn buiten de kantoortijden, zelfs wanneer ze “uit” zijn. Maar het mes snijdt aan twee kanten. Als de organisatie veeleisend is, dan verwachten werknemers flexibiliteit; anders zullen ze voor banen kiezen die gebaseerd zijn op flexibele tijden.

Technologie: Door nieuwe apparatuur en mobiliteit kunnen we werken op elk moment, waar we ook willen. Dus waarom niet profiteren van de nieuwste doorbraken? Werknemers dagen organisaties uit om de technologische vooruitgang zo snel mogelijk door te voeren zodat er een hogere effectiviteit kan worden behaald
Leiderschap is toon aangevend: De Leiders van dit moment geven verklaringen af, waarin ze aangeven meer tijd te willen doorbrengen met hun familie en dat menen ze ook. In het verleden werden dit soort verklaringen alleen gemaakt door leiders die ontslagen werden. Nu neemt de leider deze positie in wanneer hij/zij een nieuwe baan aanneemt.

Perspectief op de manier van leven: De nieuwe generatie werknemers hebben een ander (en gezonder) perspectief als het gaat om hun werk. Ze willen meer flexibiliteit, dan degenen die vóór hen kwamen. En ik zie geen reden waarom ze dat niet zouden moeten hebben.

Werkplek: De werkplek heeft de grootste impact op flexibiliteit, dan elk ander aspect van de ontwikkelingen. Om maar een paar te noemen; planning, structuur en cultuur. Dat is de reden waarom het een grote trend wordt in 2016. Die organisaties die het met open armen ontvangen zullen meer succes krijgen dan degenen die het negeren. Het zal elke organisatie gaan beïnvloeden.

Als directeur, zeg ik vaak: “Het maakt me niet uit hoe lang je op kantoor bent, ik wil gewoon dat het werk wordt gedaan. ‘Misschien is dat nu precies wat wij de volgende generatie van managers gaan leren. We verwachten van onze medewerkers dat hun werk is voltooid in het gegeven tijdsbestek en met de gewenste kwaliteit, maar bieden de flexibiliteit zodat werknemers kunnen werken wanner het hun uitkomt.

Hoe houd jij je leven in balans? Heb je moeite om dit voor elkaar te krijgen, kijk dan op onze website voor bijvoorbeeld een training persoonlijke effectiviteit, NLP Basis training of de opleiding NLP Practitioner en vind zelf uit hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

Een grote stap op weg naar balans en flexibiliteit Werk vs Privé