Het brein

Het brein

Door Anita Ozephius, NLP Trainer & coach

 


BreinHet brein – wat zie jij?

Het brein is een magische plaats. Maar magie is zoals we als kind hebben geleerd gebaseerd op illusie. Illusie betekent dat je dingen op een vreemde of nieuwe manier waarneemt. We zien de som van vele stappen, echter de stappen zelf blijven onzichtbaar.

Een woord, een naam, popt op in je hoofd. Hoe? Je ziet een gedetailleerd plaatje van jezelf met je oma van misschien wel veertig jaar geleden, de zon zo stralend als toen, de geur van de herfst in de lucht. Hoe is dat toch mogelijk?

Magie is het eindproduct, de bewuste realisatie van de opsomming van al die stappen gaan eraan vooraf. Newton heeft de aantrekkingskracht niet ontdekt op het moment dat hij de appel zag vallen. Dat gebeurde  toen al zijn kennis en zijn studies, zijn gissingen en verbeelding, samen kwamen in een uitbarsting van waarneming. Maar een levenslange voorbereiding gingen aan de ontdekking vooraf.

Het brein is gevuld met circuits. De knoppen kunnen aan- en uit -, weer aan- , en uitgezet worden. De circuits kunnen ook plotseling uitwijken. Het brein, aldus Milton Erickson, is een eigen plaats, waarbinnen ongelooflijke transformaties kunnen plaatsvinden in een seconde. De aandacht verplaatst zich van het een naar het ander langs verschillende routes. Denk aan je voorstellingsvermogen, je fantasie of je plotselinge inspiratie of ideeën, van een creatief moment.

Hoe kan dit alles. Dat gaat onbewust. Om dit onbewuste proces een klein beetje in je bewuste te krijgen heb je NLP nodig. Dan kan je je gedachte bewust weghalen van zaken die je energie kosten en sturen naar zaken die je energie opleveren. Hoe? Kom eens langs.

Het brein