Het is wat het is

Het is wat het is

Door Anita Ozephius, NLP Trainer & coach

Vrijdag 18 november is de feestelijke certificering van de 2 practitioner groepen. Een prachtige groep mensen die een hele reis gemaakt heeft in hun persoonlijke ontwikkeling. Alle kandidaten zijn geslaagd en tijdens de opleiding was er in een van de groepen een quote die te kust en te keur ter sprake kwam “Het is wat het is!” Wat een krachtige spreuk ook, eigenlijk zeg je “er hoeft geen oordeel bij” of  “het gaat er niet om wat het is of hoe het is, of dat het te weinig is of teveel is” Nee, het is gewoon wat het is. Dit kan je zelfs geen aanname noemen, eerder een feit. Daar waren we het allen over eens.

Een leuke bijkomstigheid dat één van de deelnemers een tegeltje met die spreuk aan alle deelnemers van die groep schonk en dus ook aan mij. Ik hing het tegeltje op, aan een haakje aan de muur. Zo dat zag er een stuk gezelliger uit. Met die gedachte ging ik weg van het Tarázát Instituut, naar huis.

Tja, dat was zeker niet de bedoeling want het is wat het is en daarmee niet gezelliger. Het tegeltje nam zelf een besluit het te laten zijn wat het was en liet zich spontaan van het haakje vallen. Ja, dat was beter.

Toen ik de keer daarna op het Instituut kwam en ik het tegeltje in stukken op de grond zag liggen ging ik puzzelen om alle stukjes terug te vinden. Met een lach op mijn gezicht constateerde ik: Tja, het is wat het is. Ik plakte de stukken tegels op een mooie kei, zodat de spreuk weer leesbaar werd. In de hoop dat het tegeltje zich hierin kan vinden ligt die mooie steen in het kantoor zodat het telkens weer een glimlach op mijn gezicht kan toveren. Het is wat het is, daar word ik heel gelukkig van.

tarazat-tegeltje

Het is onzin, zegt het verstand

Het is belachelijk, zegt de trots

Het is onmogelijk, zegt de ervaring

Het is wat het is, zegt de liefde

– Erich Fried

Het is wat het is