NLP door de ogen van Roos

NLP

Door Yvonne Roos Bijleveld, kunstzinnige duizendpoot, NLP geïnteresseerde, columnschrijver en auteur van het nieuwe boek EigenWijs

Onderstaande column is eerder gepubliceerd in De VrijRuiter, het landelijke blad van de Nederlandse Vereniging voor VrijetijdsRuiters.

schermafbeelding-2016-11-30-om-13-21-24

Regelmatig beweer ik dat ik alles wat ik van mensen weet, van de paarden geleerd heb. Omdat ik ook graag steeds meer van mensen wil weten, volgde ik laatst een driedaagse basis NLP-training. Daar kwam ik er achter HOE groot dat deel dat ik van de paarden wist, was. Ik koos voor deze training omdat ik tot op dat moment allergisch was voor NLP. Ik hou er niet van als mensen goedgeoliede gesprekstechniekjes op me loslaten. De afgelopen twintig jaar heb ik heel wat mensen die zeer doorgeschoold waren in het voeren van gesprekken, op het verkeerde been gezet omdat ik weigerde te reageren zoals zij vooropgezet hadden gepland. Juist omdat ik veel mensen ontmoet heb, die techniekjes op me loslieten, ben ik ook in de paardenwereld op zoek gegaan naar de kern van paardencommunicatie, in plaats van alleen de vorm. Want als je in een roundpen een machientje een join-up kunt laten uitvoeren met een paard, wáár is dan het werkelijke contact? Natuurlijk ontkom je bij paarden niet helemaal aan het samen aanleren van bepaalde technieken, aan een zekere vorm van artificieel afgesproken basisregels. Maar het is aan een combinatie te zien of ze een rigide, zielloze techniek volgen, of dat ze de bezieling, de hartsverbinding, het samenzijn, dieper geworteld hebben zitten dan hun trainingstechniek. Ik wilde weleens weten wat nou de echte basis was van waar ik allergisch voor was.

Na enig zoeken vond ik een NLP-trainster naar mijn hart, waarmee ik levendig in discussie kon over manipulatie, trucjes, zielloosheid, menselijkheid, paarden, bullshitvrije zones en waarachtige intentie. Wat me raakte, en wat mijn allergie per direct ophief, was dat deze vrouw de kunst verstond om haar inzicht in communicatietechnieken werkelijk toe te passen vanuit haar hart. Eerst connectie, dan pas woorden. Aha, dus het kon WEL! Eerlijk is eerlijk, zoals zij het uitdroeg was ik het nog niet vaak tegengekomen. Zoals ik ook niet dagelijks paardentrainers tegenkom die werkelijk hun hart en ziel de basis hebben gemaakt van hun paardencommunicatie, en niet hun methode.

In NLP noemen ze je ‘rapport’ de basis. Dat betekent dat je in eerste instantie in volledige erkenning afstemt op de ander, precies zoals hij is, zonder iets te willen doen of veranderen. Niets van wat me daarin verteld en geleerd werd, was nieuw voor mij, en ik kreeg tot mijn verrassing te horen dat mijn grote zorgvuldigheid in rapport maken zo mooi was. Ik, die altijd dacht dat mensen ‘haar ding’ niet waren! Een compliment dat ik krijg om me te paaien geloof ik niet, ik voel dat meteen, maar dit was oprecht en het deed me plezier het te horen. En ik begreep onmiddellijk, ook dit heb ik van de paarden geleerd. De moeilijk te bereiken gevallen vragen een uiterst zorgvuldig ‘rapport maken’. En een paard een oprecht compliment maken over iets wat je meent, doet hem goed. Zie je wel… Wat ik van mensen weet, heb ik van paarden geleerd!

Wil jij ook NLP ervaren? Je bent van harte welkom bij onze gratis NLP workshop, inschrijven kan hier.

Meer lezen over Yvonne Roos Bijleveld en haar boeken kan hier.

NLP door de ogen van Roos