Submodaliteiten

Submodaliteiten

Door Anita Ozephius, NLP Trainer & coach

Tarazat-onderwijs

Modaliteiten zijn de beelden, geluiden, gevoel tactyl maar ook emoties, geuren en smaken die we waarnemen met onze zintuigen. Als er een ervaring is geweest in het verleden waar je erg veel last van hebt dan komt dat doordat je die ervaring weer steeds in je herinnering laat komen. De ervaring zelf kent geen emoties die de last weergeven. Die emoties komen pas als je de ervaring oproept uit je herinnering. Het brein merkt geen verschil tussen de ervaring zelf en de herinnering aan die ervaring. De effecten, lichamelijk en psychisch die je merkt zijn mogelijk nog sterker dan tijdens de beleving van de ervaring als je je herinnert hoe het was.

Hier weet van hebbende kun je met de beelden, geluiden, gevoelens, geuren en smaken van een herinnering spelen. Je kunt ze veranderen waardoor ze een ander effect op je emoties gaan hebben.  Als je een herinneringsbeeld van een ervaring hebt dat bijvoorbeeld heel donker is, kan het zijn dat wanneer je dit beeld lichter maakt er een andere gevoelservaring ontstaat. Als het een stilstaand beeld is in je gedachten kan je er een bewegend beeld van maken.

In de practitioner opleiding gaan we met de submodaliteiten aan het werk. Dat zijn de fijnere nuances van de beelden en geluiden en gevoelens die een ervaring bij je oproepen. We gaan de structuur van de subjectieve ervaring onderzoeken en veranderen zodat een ervaring minder effect heeft als je dat wilt. Fijn is het om weer de regisseur van je eigen ervaringen te worden waar je als de herinnering aan de ervaring je belemmert, de mogelijkheid hebt de emotie die de herinnering teweegbrengt milder te maken. Zo is het ook mogelijk om een fijne ervaring nog fijner te laten zijn door de submodaliteiten te veranderen. Neuro Linguistisch Programmeren heeft zoveel mogelijkheden om je sterker te laten worden, dat blijkt maar weer uit dit Blog.

 

 

Submodaliteiten